Πλέξιμο ρακέτας

Πλέξιμο ρακέτας

Στο On Court - Rio Tennis Club προσφέρονται υπηρεσίες πλεξίματος ρακέτας.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε καχύποπτα το προφίλ της ρακέτας όταν η μπάλα πηγαίνει οκτώ μέτρα σε λάθος πορεία. Όχι, η ρακέτα σας δεν είναι στραβή. Ίσως είναι οι χορδές.

Η επιλογές πλεξίματος της ρακέτας είναι λίγο περίπλοκες. Οι τρεις πιο συχνές ερωτήσεις:

1. Πόσο συχνά πρέπει να πλέκω την ρακέτα;

Ο συμβατικός κανόνας είναι να πλέκουμε την ρακέτα τόσο συχνά το χρόνο όσο παίζουμε την εβδομάδα, αλλά όχι λιγότερο από δύο φορές το χρόνο. Δεν θα βλάψει την ρακέτα να την πλέκετε λιγότερο συχνά, αλλά οι χορδές σας θα μπορούσαν να χάσουν την ανταπόκριση τους.

2. Ποιες είναι οι καλύτερες χορδές;

Υπάρχει γενικά ένα trade-off μεταξύ ανθεκτικότητας και αντοχής. Οι πιο ανθεκτικές χορδές, κατασκευασμένες από Kevlar, είναι εξαιρετικά σκληρές, και ο επόμενος πιο ανθεκτικός τύπος, κάποιες από πολυεστέρα όπως πολλές από τις χορδές Luxilon, είναι, επίσης, πιο σκληρές από ό,τι πολλά άλλα είδη χορδών. Ιδιαίτερα ανθεκτική ή/και λεπτότερες χορδές, που πολλοί παίκτες βρίσκουν να προσφέρουν μια καλύτερη αίσθηση, τείνουν να σπάσουν γρηγορότερα. Πολλές χορδές έχουν βαθμολογία αντοχής και ανθεκτικότητας στη συσκευασία. Κάποιοι παίκτες που θέλουν να μετριάσουν την ακαμψία σκληρών χορδών, χρησιμοποιούν κύριες χορδές τύπου Kevlar με χορδές από συνθετικό έντερο στις κάθετες.

Η εύρεση των χορδών που σας αρέσουν στο παιχνίδι μπορεί να απαιτήσει κάποια πειράματα. Αν ξεκινήσετε από το να αποφασίσετε πόση ανθεκτικότητα χρειάζεστε, τότε θα είστε σε θέση να βρείτε το ιδανικό πλέξιμο με τα αποτελέσματα των δοκιμών σας. Εάν μπορείτε να σχολιάσετε το πλέξιμο όπως «πάρα πολύ ελαστικό», «πολύ μαλακό» ή «πάρα πολύ σκληρό» στον τεχνικό που πλέκει τη ρακέτα, τότε αυτός θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει στο πλέξιμο που είναι ιδανικό για το παιχνίδι σας.

3. Ποια είναι το καλύτερο βάρος για πλέξιμο;

Σε γενικές γραμμές, οι πιο σφιχτές χορδές προσφέρουν περισσότερο έλεγχο, ενώ οι πιο χαλαρές χορδές περισσότερη άνεση. Οι πιο χαλαρές χορδές, επίσης, φαίνεται να έχουν περισσότερη δύναμη, πιθανότατα λόγω της παρατεταμένης επαφής τους με την μπάλα, ενώ η ρακέτα κινείται προς τα πάνω μετά το χτύπημα. Η επιλογή βάρους πλεξίματος έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο που ένα ρακέτα εκτελεί και αισθάνεται.

Η φροντίδα της ρακέτας σας ως επί το πλείστον είναι κοινή λογική:

Μην εκθέτετε τη ρακέτα σε υπερβολική ζέστη ή κρύο, όπως αφήνοντας την στο αυτοκίνητό σας το καλοκαίρι ή το χειμώνα. Ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να μαλακώσει αρκετά το πλαίσιο γραφίτη ώστε η τάση των χορδών να το αλλάξουν το σχήμα του πλαισίου.
Κρατήστε τη μακριά από τον ήλιο, όταν δεν είναι σε χρήση.
Μην πετάτε, χτυπάτε, ή κάθεστε πάνω στη ρακέτα.
Αποφύγετε το ξύσιμο του πλαισίου της ρακέτας ενώ μαζεύετε τις μπάλες.
Βάλτε προστατευτική ταινία πάνω από εκείνα τα μέρη της εξωτερικής επιφάνειας που μπορεί να ξύσετε στις χαμηλές μπάλες.
Τοποθετήστε νέο overgrip όποτε λαβή σας γίνεται ολισθηρή. Αν η ρακέτα γλιστρήσει από το χέρι σας είναι μια κοινή αιτία θραύσης, και μπορεί να τραυματίσει έναν άλλο παίκτη.
Πλέξτε την ρακέτα εντός του συνιστώμενου εύρους. Υπερβαίνοντας αυτό το εύρος μπορεί να σπάσει το πλαίσιό και να ακυρώθει συνήθως η εγγύησή σας.